عسل و خواص دارویی آن
عسل طبیعی به عسلی گفته می شود که توسط زنبورهای عسل در طول تابستان تولید می شود. این زنبورها برای تولید عسل طبیعی از شهد گل ها و گیاهان مختلف تغذیه می کنند اما در تهیه عسل تغذیه ای انسان در فرایند تولید عسل دخیل است به این صورت که زنبور عسل به جای استفاده از شهد گل ها و گیاهان از ترکیب آب و شکری که توسط انسان در کنار کندوها گذاشته می شود تغذیه می کند. در واقع خواص عسل طبیعی بسیار بیشتر از عسل تغذیه ای می باشد. عسل از دیرباز برای مقاصد دارویی استفاده می شده است. عسل به دلیل خاصیت ضد باکتریایی خود برای انواع بیماری ها از جمله بریدگی، سوختگی، عفونت، زخم معده و غیره استفاده می شود. این ماده غذایی، حاوی آب، ویتامین ها، مواد معدنی و آنزیم های لازم برای تامین انرژی بدن است. پینوسمبرین آنتی اکسیدانی است که در عسل یافت می شود و در بهبود عملکرد مغز انسان موثر است. برخی از مطالعات انجام شده در زمینه خواص دارویی عسل به این نکته اشاره دارند که مصرف عسل طبیعی به آلرژی های فصلی کمک می کند و برخی دیگر به این نتیجه رسیده اند که عسل می تواند به بهبود زخم ها نیز کمک کند.
خواص عسل
کمک به درمان آلرژی های فصلیافرادی که درگیر آلرژی های فصلی هستند می توانند با خوردن یک قاشق چایی خوری عسل به عنوان دارویی ضد آلرژی در برابر آلرژی حاکی از گرده افشانی گیاهان، جلوگیری کند و اثری مشابه با اثر داروی آنتی هیستامین دارد.
تسکین علائم سرماخوردگی و سرفهمطالعه ایی در سال 2012 نشان داد که عسل در کاهش سرفه کودکان در طول شب موثر تر از داروهای شیمیایی است. همچنین عسل یک درمان طبیعی محبوب برای تسکین گلودرد و سرفه است، به طوری که برخی معتقدند عسل بهتر از هر داروی بدون نسخه ای عمل می کند.
کمک به پاکسازی انگل های داخلی بدناگر مشکوک به انگل های داخلی هستید، مخلوطی از مقادیر مساوی عسل، سرکه و آب تمام چیزی است که برای از بین بردن انگل ها نیاز دارید.
بهبود دهنده زخم و سوختگیپژوهشی که در سال 2017 انجام شد نشان داد پروتئین موجود در عسل به نام دفنسین باعث بهبود و التیام زخم ها می شود.
جلوگیری از رفلاکس اسید معدهپژوهشی در سال 2017 نشان داد که مصرف روزانه عسل رفلاکس اسید معده ناشی از غذاهای هضم نشده را کاهش می دهد. جریان رو به بالا اسید معده می تواند منجر به بیماری رفلاکس معده به مری شود که می تواند شامل التهاب، رفلکس اسید و سوزش سر دل باشد.
مبارزه با عفونت هامطالعه ای در سال 2018 نشان داد که عسل طبیعی می تواند باکتری ها را از بین ببرد زیرا حاوی خواصی مانند پراکسید هیدروژن و پروتئین های دفنسین-1 است. پژوهشگران به این نتیجه رسیدند که عسل طبیعی می تواند فعالیت ضدباکتریایی بیشتری نسبت به عسل تغذیه ای داشته باشد.
موثر در سلامتی پوستاکثر لوسیون های بدن و کرم های آرایشی بهداشتی حاوی مقادیری عسل هستند زیرا عسل در درمان بیماری و حساسیت های پوستی موثر است.
خواص میکروبی و التیام زخمیکی از شناخته شده ترین خواص عسل توانایی آن در مبارزه با عفونت های پوستی است. طبق بررسی های انجام شده در این زمینه، پژوهشگران دریافته اند که عسل دارای خواص ضد میکروبی است و به بهبود زخم ها کمک می کند.
اثرات ضد پیریمصرف عسل می تواند به بهبود ظاهر پوست کمک کند
درمان سرطان پوستبرخی شواهد نشان می دهد که عسل می تواند به درمان سرطان پوست و سایر سرطان ها کمک کند. مطالعات بیشتری درجهت توانایی عسل برای کمک به کند کردن رشد و تولید مثل سلول های سرطانی در بدن متمرکز انجام شده است. اگر فرد مبتلا به سرطان پوست است یا مشکوک به سرطان پوست است، درخصوص مصرف عسل برای کمک به درمان و بهبود پوست باید با پزشک خود در این خصوص صحبت کند. مصرف عسل به تنهایی برای سرطان پوست توصیه نمی شود اما افراد می توانند عسل را در کنار سایر داروها مصرف کنند تا نتیجه بهتری بگیرند.
برخی کاربردهای عسل جهت بهبود و درمان پوست
- بخشی از شستشوی روزانه صورت
- کمک به اگزما
- موثر در مرطوب کنندگی پوست
- کمک به بهبود بریدگی ها یا خراش های کوچک
- کمک به جوان تر و شاداب تر شدن پوست
خطرات و عوارض جانبی مصرف عسل برای پوست
افرادی که به عسل حساسیت دارند نباید از عسل برای پوست خود استفاده کنند همچنین افرادی که به گرده گل یا زنبورها حساسیت دارند باید از مصرف موضعی عسل خودداری کنند. برای اینکه مطمئن شوید به عسل حساسیتی ندارید قبل از کشیدن بر روی سطح پوست بر روی قسمت کوچک تری از پوست امتحان کنید که حساسیت خاصی نداشته باشید. توجه داشته باشید قبل از رفتن به رختخواب اگر ماسک عسل بر روی پوست صورت دارید حتما بشویید.
استفاده دارویی از عسل
پژوهشی در سال 2012 نشان می دهد که عسل در درمان طیف گسترده ای از بیماری های زیر استفاده می شود با این حال هنوز در مورد رفع بعضی از این بیماری ها نیاز به آزمایشات بیشتری هست.
- سکسکه
- استرس
- ضعف
- تکرر ادرار
- بوی بد دهان
- درد درآوردن دندان در کودکان بزرگتر از 1 سال
- اگزما و درماتیت
- سوختگی، بریدگی و زخم
- سرفه و آسم
- اختلالات خواب
- مشکلات بینایی
- زخم معده
- اسهال و اسهال خونی
- استفراغ
- فشار خون بالا
- مرض چاقی
- زردی
- آرتروز
خطرات مصرف بیش از حد عسل
مصرف عسل به دلیل قندی که دارد باید به اندازه مصرف شود. انجمن قلب آمریکا (AHA) توصیه می کند که مصرف قند افزوده برای زنان در روز بیش از 100 کالری و برای مردان بیش از 150 کالری نباشد زیرا ممکن است خطرساز شود. این مقدار برای زنان حدود 6 قاشق چایخوری عسل و برای مردان حدود 9 قاشق چایخوری است. در واقع افرادی که دیابت نوع 1 و 2 را دارند باید بیشتر از سایرین مراقب مصرف عسل باشند و بهتر است در این خصوص با پزشک خود مشورت کنند.
کلام آخر
عسل دارای خواص ضد میکروبی، آنتی اکسیدانی و ضد التهابی است که آن را برای درمان بیماری های مختلف پوستی مفید می کند. مصرف عسل طبیعی در درمان بسیاری از بیماری ها موثر خواهد بود. عسل طبیعی نسبت به عسل تغذیه ای خواص بیشتری دارد. در نتیجه بهتر است عسلی که تهیه می کنید عسلی طبیعی و با کیفیت باشد تا تاثیر بیشتری در جهت رفع و بهبود بیماری ها داشته باشد.