زعفران یکی از قدیمی‌ترین و محبوب‌ترین انواع ادویه در بین خانواده‌های ایرانی است. قدمت این ادویه خارق‌العاده به بیش از ۳ هزار سال پیش برمی‌گردد و بر اساس یافته‌ها و کاو‌ش‌های تاریخی، به نظر می‌رسد که این ایرانیان بودند که زعفران را به یونانی‌ها، چینی‌ها، رومی‌ها و اقوام دیگر مانند اعراب معرفی کردند و شیوه کاشت و برداشت زعفران را به آن‌ها آموختند. شاید شرایط آب‌وهوایی ویژه و خاک خاص ایران را بتوان یکی از دلایل عمده و مهم در پیشینه طولانی این ادویه در ایران دانست.

شرایطی که در حال حاضر هم منجر به تولید باکیفیت‌ترین زعفران جهان در خاک ایران می‌شود. این ادویه معمولا به دلیل عطر، طعم و رنگ منحصربه‌فردی که دارد مورد توجه قرار می‌گیرد. اما اگر کیفیت یا ماندگاری زعفران از دست برود، دیگر نمی‌توان عطر یا رنگ به‌خصوصی از آن انتظار داشت. بنابراین توجه به کیفیت و ماندگاری زعفران اهمیت دارد. اگر برای شما هم سوال است که آیا زعفران منقضی می‌شود و تاریخ انقضا دارد یا نه؛ همراه ما باشید تا به این سوال پاسخ دهیم.

تاریخ انقضای زعفران

تمامی محصولات خوراکی بالاخره روزی منقضی می‌شوند. زعفران هم از این قاعده مستثنی نیست. درست است که زعفران ماندگاری بالایی دارد اما اگر درست نگهداری شود، حداکثر تا ۴ سال قابل استفاده خواهد بود. در حقیقت این شرایط نگهداری است که می‌تواند مانع از افت کیفیت این ادویه شده و مدت ماندگاری آن را افزایش دهد. اگر زعفران در شرایط درستی نگهداری نشود، شاید ظاهر آن تغییری نکند، اما خیلی زود بسیاری از خواص خود را از دست می‌دهد. چنین زعفرانی دیگر قدرت رنگ‌دهی و عطردهی کمی دارد.

کاربردهای زعفران فقط منحصر به آشپزی نیست، بلکه در درمان بیماری‌ها نیز بسیار موثر است. بنابراین شرایط نگهداری نادرست روی خواص درمانی آن هم اثر می‌گذارد. چراکه زعفران به دلیل افت رطوبت و ترکیبات شیمیایی مهم مثل پیروکسین، سافرانال و کروسین، بسیاری از خواص درمانی و فواید پزشکی خود را از دست می‌دهد.

بنابراین اگر می‌خواهید زعفران را به مدت طولانی با حفظ خواص نگهداری کنید، حتما به روش صحیح نگهداری از آن توجه کنید.

روش صحیح نگهداری از زعفران


1. زعفران را خشک کنید

اگر زعفران تازه خریداری کرده‌اید، اولین قدم خشک کردن آن است. برای خشک کردن زعفران رشته‌های زعفران را روی یک دستمال کاغذی یا پارچه نازک قرار دهید و آن‌ها را در یک مکان خشک و گرم بگذارید. تقریبا پس از گذشت یک هفته، رشته‌های تازه زعفران خشک می‌شوند.

2.از ظرف مناسب استفاده کنید

زعفران باید در ظرف شیشه‌ای و به دور از گردش هوا نگهداری شود. ظرف مورد استفاده باید ورود هوا را از بیرون مسدود کند و حتما باید دارای در باشد. بنابراین ظرفی را انتخاب کنید که میزان هوای در حال تماس با زعفران را به حداقل برساند. همچنین از ظروف پلاستیکی برای نگهداری زعفران استفاده نکنید، چراکه منجر به کاهش کیفیت این ادویه می‌شود.

3.از تابش مستقیم نور جلوگیری کنید

زعفران بسیار نسبت به نور حساس است. اگر این ادویه در معرض نور زیاد یا تابش مستقیم نور قرار بگیرد،‌ رنگ و عطر خود را از دست می‌دهد. بنابراین بهتر است از ظرفی استفاده کنید که شفاف نباشد و مانع از ورود نور شود. همچنین این ظرف را در یک قفسه تاریک قرار دهید.

4. از قفسه مناسب برای نگهداری استفاده کنید

همان‌طور که گفتیم، زعفران باید در یک قفسه تاریک نگهداری شود. بنابراین انتخاب یک قفسه محصور از تابش نور و البته خنک برای نگهداری زعفران مناسب است. کابینت‌ها معمولا انتخاب مناسبی برای نگهداری از زعفران هستند. اگر کابینت چوبی باشد و از اجاق گاز یا منابع حرارتی فاصله داشته باشد، انتخاب مناسبی برای نگهداری از زعفران خواهد بود.

5. به دمای نگهداری محیط توجه کنید

ایده‌آل‌ترین دمای نگهداری زعفران، دمای زیر ۲۰ درجه سانتی‌گراد (۶۸ درجه فارنهایت) است. در صورت امکان از نگهداری زعفران در یخچال خودداری کنید، چراکه با خارج کردن زعفران از یخچال، رطوبت زعفران از دست رفته و تغییر دما می‌تواند مشکلات مختلفی از جمله به هم چسبیدن رشته‌ها و رشد کپک را ایجاد کند. جالب است بدانید که یخچال فقط دو هفته می‌تواند کیفیت زعفران را حفظ کند. بنابراین انتخاب مناسبی برای نگهداری از زعفران نیست.

کلام آخر

به‌طورکلی می‌توان گفت که زعفران هم منقضی می‌شود و تاریخ انقضای زعفران کاملا به شرایط نگهداری از آن بستگی دارد. بنابراین اگر می‌خواهید ماندگاری زعفران را افزایش داده و کیفیت آن را در طول زمان حفظ کنید، حتما به شرایط نگهداری صحیح زعفران توجه کنید.